Wyposazenie sklepow jastrzebie zdroj

Aby zacząć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, meble i dodatki są potrzebne w sklepiku z wynikami mięsnymi?

Przede każdym trzeba zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w których gromadzi się i buduje produkty mięsne do sprzedaży. Istnieje mnóstwo sposobów chłodni, które sprawdzą się w sklepie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Także jest z narzędziami mrożącymi, w jakich kryje się mięso – wśród nich zmienia się witryny, zamrażarki, wyspy albo też szafy mroźnicze. Doskonałym pomysłem, szczególnie w krótszych placówkach, jest zakup lodówko-zamrażarek, pełniących funkcję magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto konserwować nie dopiero w składzie, ale oraz w podręcznej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Nasuwa się ją pod wystawą, dzięki czemu sprawnie można uzupełniać towar na półkach ekspozycyjnych. Potrzebna jest i lada ekspediencka, na jakiej kroi się i pakuje towar. W szybszych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo przydatne jest mienie pomieszczenia chłodniczego ze stałą, odpowiednio niską temperaturą, służącego do przechowywania towaru.

Pozostały sprzęt niezbędny w zakładzie mięsnym to rola, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna wynosić dobrze bogaty i ważny wyświetlacz, tak by zarówno sprzedawca, jak a klient mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem konieczny jest do porcjowania mięsa z kością. Ponadto jest z nożami do krojenia mięsa, więcej nie warto na nich żałować. Z kolei dobra krajalnica powinna stanowić regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic wykonane są z chromowanej stali węglowej lub byliśmy nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto potrzebne jest wyposażenie się w wilka do ciała, służącego do prowadzenia mięsa na pragnienie klienta. Przecież nie istnieje to konieczny element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych konieczna jest jeszcze kasa fiskalna, środki dezynfekujące, myjące i owadobójcze, pojemniki do przechowywania produktu oraz dodatkowe meble sklepowe. Wskazane istnieje również zainstalowanie klimatyzacji, która wspaniała jest w życiu dobrej temperatury w klasie sprzedaży – szczególnie latem. Ważne istnieje więcej oświetlenie, jakie może znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor ciał i wędlin wydobywających się na ekspozycji.