Produkcja czekolady holandia

wdrożenie systemu erpWdrożenie systemu ERP | Systemy ERP | POLKAS

Czekolada stanowi pewnym z najbardziej powszechnych przysmaków. Znajduje różnorakie użycia w kuchni, kieruje się ją w moc wersjach. W prawie każdym sklepie można wziąć wyroby czekoladowe w różnych postaciach. Wielka jest dodatkowo czekolada mleczna jak i ciężka. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym czasem jej wykonywania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której pozbawia się je bakterii. Następnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, oraz w efektu tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie czynniki są odpowiednio dozowane, w współzależności z tego który produkt wybiera się uzyskać. Miazga jest mielona dobrze w toku automatycznym. Po ukończeniu tych procesów posiada ona cechę sypką, którą wspomina się prószem. Stanowi on budzony procesom konszowania. Do realizacji czekolady potrzebne jest wykorzystanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej grane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do ważnego etapu produkcji czekolady używa się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania przeprowadzają się także na sucho kiedy i na mokro. Proces konszowania na gorąco jest kluczowym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji rozgrywa się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego pomocą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i indywidualny połysk.