Pakowanie prozniowe zastosowanie

Produkty spożywcze coraz częściej umieszczane są w określonych warunkach, aby wydłużyć okres ich chronienia i jednocześnie zminimalizować ryzyko zepsucia przy kontakcie z powietrzem albo z drugimi produktami. Obecnie pakowanie próżniowe żywności spotyka się nie dopiero w zakładach, ale jeszcze w momentach gastronomicznych albo w domowych mieszkaniach. Pakowanie próżniowe idzie na przechowywanie żywności w codziennych warunkach nawet przez wiele miesięcy.

Na czym liczy pakowanie próżniowe żywności? Do tego końca używa się specjalne rodzaje woreczków foliowych lub plastikowych pojemników, w jakich kierowane są produkty żywnościowe. Następnie czerpiąc ze specjalistycznych urządzeń z pojemnika lub worka odciągane jest powietrze, a plastikowy pojemnik czy worek jest dodatkowo, szczelnie zamykany (foliowy worek jest jednocześnie zgrzewany). W warunkach domowych z pojemników próżniowych odsysane jest powietrze za pomocą specjalne ręcznej pompki.

Co umożliwia próżniowe pakowanie żywności? Na pewno wydłuża czas przechowywania nowych produktów żywnościowych. W zamrażarkach zamknięte próżniowo mięso potrafi istnieć ukrywane przez 26 miesięcy, znacząco ciągnie się także okres przechowywania mięsa w lodówce czy produktów sypkich, noszonych w temperaturze pokojowej. Próżniowe pojemniki zabezpieczają żywność przed działaniem powietrza, lecz i grzybów czy drobnoustrojów, które często powodują psucie żywności. Zamknięte próżniowo produkty zachowują wszystkie walory smakowe i zapachowe, jednocześnie również zachowując swoją strukturę.

W miejscach prywatnych obraca się także specjalne próżniowo zamykane słoiki do przechowywania produktów oraz specjalne korki do zamykania próżniowo butelek. Dzięki korkom po otwarciu wino potrafi istnieć przestrzegane nie przez 2 dni, ale przez 20 - 25 dni. Korek zabezpiecza wino przed oksydacją, a jedno wino zachowuje wszystkie walory smakowe i zapachowe.

Oprócz żywności w pojemnikach próżniowych że być także przechowywana odzież, która wykorzystuje mniej miejsca dzięki wykorzystaniu próżni do pakowania.