Pakowanie prozniowe angielski

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest narzędziem, którego działanie liczy na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i zrobieniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki rodzaj pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie mięsa i przetrzymuje je przed np. zmarzliną.

Ze powodu na przeróżny sposób produktów spożywczych, podawane są różne pakowaczki. A tak produkty o znacznej wadze i wspaniałej konsystencji (mięsa) kierowane są w pakowarkach ze częstym zamknięciem próżniowym, artykuły o niskich kształtach i słabe (chleb, jagody) kierowane są w pakowarkach z tradycyjnym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach ma coraz jedną wielką zaletę - wygodne użytkowanie, a wtedy szybkość i ciągłość pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to dania komorowe - widoczne w średnich rozmiarach a jak narzędzia wolnostojące, wyposażone w spiżarnię lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Wygodne do stosowania ze względu na siłę procesu (danie do komory woreczka z wynikiem i otwarcie przyciskiem procesu odsysania powietrza) i możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Stosuje się je zwykle w ogromnych zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim koniec popularnym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Stanowią więc urządzenia o minimalnych rozmiarach, w pakowaczce stawia się koniec worka, natomiast produkt jest poza urządzeniem. Pakowarki listwowe wiąże się w polach domowych, niewielkich restauracjach czy małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki zrobione są z pięknej klasie stali nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, wszystkie bez wyjątku są samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W współzależności od wielkości i modelu pakowarki, listwy zgrzewające mają nietypowe rozmiary, natomiast więc z zmianie działa na wybór woreczków, w jakie stanowi pakowana żywność.