Maszynka do miesa 6875

wyposazenie gastronomi

Wilk do mięsa więc nic nowego jak maszyna, dostarczająca do rozdrobnienia i prowadzenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które poddawane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje wykorzystanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest nader mocniejsza niż w gospodarstwie domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do mięsa muszą odpowiadać zapotrzebowaniom przetwórcy.

Szeroki wybór wilków na rynku idzie na dobór odpowiedniego urządzenia na potrzeby placówki, dzięki temu moment na wykonanie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na minutę) i nie wymaga niemałego kosztu wysiłku fizycznego. Wilki mają postać prostą, elementy można łatwo zdemontować, co wysoko ułatwia obsługę, proces czyszczenia i utrzymanie czystości, wchodzi na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie dania ze określeni nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała klasę wykonania stanowi o dużej siły maszyny. Jak każde dania wprowadzane w sektorze spożywczym, wilki muszą robić warunki CE zaufania oraz higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia wkłada się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do zespołu tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a następnie ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest łączone z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w współzależności od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W relacji od gatunku mięsa daje się siatki o innej średnicy oczek oraz noży. Wilki można wyposażyć w inne akcesoria, które umożliwią np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To znaczne urządzenie, łatwe w popularnych cenach, podawane w fabrykach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie jest na taką różnicę kiedy w szybkich zakładach produkcyjnych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów i drugich ulepszaczy.