Jedzenie legnica

Ostatnio mieliśmy Walentynki, dlatego postanowiłem, że zrobię pewnego sposobie niespodziankę dla mojej dziewczyny. W programach miałem dwudaniowy obiad i deser podany w towarzystwie wina i świeczek zapachowych ze bliskiego marketu budowlanego. Pierwszy pomysł - przegrzebki. Bardzo bogate danie, ale też trudne w przygotowaniu, ponieważ małże trzeba móc dobrze usmażyć, aby wyjąć z nich służę smaku.

System enova

Niestety kucharz ze mnie jest trochę mierny. W zasadzie mógłbym stwierdzić, że początkujący, gdyż wówczas stanowiło przy prawdy. Odkrył w internecie przepis na te sandżaki. Nie miałem problem ze zrozumienie połowy tekstu, gdyż wszystko było napisane po angielsku! No, ale nie poddałem się, wrzuciłem wszystko w tłumacza i podążamy na żywioł, zgodnie z intuicją kucharza (której pewnie nie mam). Postanowiłem, że zapewnię te małże w gronie warzyw. Jednakże zapomniałem, że trzeba te warzywa najpierw obrać i pokroić. Stosowałem się stresować, bo etapu było coraz mniej i ja byłem bardzo w polu. Zaczynam kroić warzywa, pech akurat chciał, że trafiłem na prosty palec... No, ale jako duży pan nie dałem za wygraną. Zajrzał na pomysł - szatkownica do warzyw. Obecne stanowił niewątpliwie strzał w dziesiątkę. Nie koniec, że zaoszczędziłem kilka minut na krojeniu to coraz nie musiałem bać się o nasze mieszkanie przy wykorzystaniu szatkownicy. Kiedy to wszystko istniałoby teraz gotowe wrzuciłem na masełko przegrzebki. Wszystko usmażyło się oczywiście oczywiście jak na obrazie ze części internetowej, na której znalazłem przepis. Jednak zapomniałem, że posiadał przygotować jeszcze zupę. Szybko skoczyłem do pobliskiego sklepu po żurek w słoiku i wylałem go do garnka a wtedy tylko doprawiłem. Na deser miałem wypracowane już wcześniej w zamrażarce lody własnego wyrobu. Dobrze, że zmotywowałem się gdyby to wykonać dzień wcześniej, ponieważ nie zdążyłbym już z niczym. Trzeba przyznać - ostatnie parę chwili, które zaoszczędziła mi szatkownica do warzyw uratowało mój dwudaniowy obiad. Luba była zdziwiona i wszystka podziwu dla moich umiejętności kulinarnych.