Hurtownia miesa siemianowice slaskie

Na gruncie Polski funkcjonuje niezliczona ilość hurtowni mięsa zwracających się produkcją oraz sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami urządzonymi w chłodnie, co zapewnia dostarczanie świeżego materiału w wolne miejsce kraju. Mięso to różnymi słowy stosowane do spożycia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z przylegającymi do nich tkankami oraz niektóre narządy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa charakteryzuje się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w końcach konsumpcyjnych, będących skutkiem chowu lub polowania w centrum naturalnym.

Mięso rzadko bywa spożywane na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, lecz najczęściej jest wykorzystywane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują pełną gamę produktów produkowanych często z ciała wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na białe oraz czerwone, jednak podział ten nie nie jest zespolony z kolorem, tylko uzyskuje się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z zmianie mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Świadczone przez hurtownie mięsa artykuły pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa zawiera mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w ludzkim organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca lub nawet zawał. Ciało jest niewątpliwie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka i zawiera wszystkie odpowiednie dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce pochodzące z hurtowni ciała są również doskonałym źródłem żelaza w zwykłej diecie, które jest daleko lepiej przyswajalne niż wszystkie żelazo pochodzenia roślinnego.